Liervliegen in Hoek - Terneuzen.

 

Donderdag 18 augustus 2016:  Lieren met een Koch lier.

 

Nu ik m'n brevet van "Deltalierman" heb, kan ik ook zonder problemen deltapiloten met een lier optrekken. Egbert Cijsouw had mij gecontacteerd met de vraag om hem eens op te trekken op zijn terrein te Hoek. Het is altijd wel leuk om wat lierervaring op te doen met een nieuwe lier en een deltapiloot aan de kabel op een nieuwe locatie. Na een hartelijk welkom heb ik zijn Koch lier wat kunnen bekijken en al de verschillende bedieningshendels overlopen. Het werkingsprincipe blijft steeds hetzelfde, maar de uitvoering van de bedieningshendels is soms wat anders. Na een gedetailleerde briefing zijn we het grote terrein opgegaan en hebben een mooie lange lierbaan uitgezet. Het starten ging vlot en ook het bochten boven de lier. Bij het terug bochten boven de startplaats had ik telkens het gevoel dat ik wat laat opnieuw de spanning op de lierlijn zette, maar volgens Egbert was't wel oké.  Een leuke ervaring en weeral een nieuwe lier erbij. Ondertussen heb ik al acht verschillende liermodellen bediend.

 Op de Koch lier.

Het grote terrein.

 

HOME

 

Donderdag 1 september 2016:  Lieren met een Koch lier.

 

Vandaag nog eens tot bij Egbert gereden en hem twee keer opgetrokken. Het ging vlot. Goeie start, bochten boven de lier ging perfect, maar bij het terugbochten heb ik nog altijd het gevoel dat ik wat minder efficiënt ben, door naar mijn gevoel wat laat de trekkracht opnieuw op de kabel te brengen. Zeker nog een puntje om aan te werken.

Egbert in de finale.

 

HOME

Zaterdag 24 september 2016:  Lieren met een Koch lier.

 

Er was een stevige wind voorspeld tot 12 kn met vlagen tot 14 knopen. Te veel om met een parapente te vliegen. Maar Egbert had mij nog eens gecontacteerd om in Hoek te komen lieren.

Voor de delta was de zuidenwind nog niet te hard. Ik was er omstreeks 12 uur en heb Egbert op zijn verjaardag twee keer kunnen oplieren tot zo'n 500 m. Een leuke namiddag !

Op de lier.

 

Egbert in de finale.

 

HOME

 

Vrijdag 30 december 2016:  De laatste vliegdag van het jaar.

Ik had tijdens mijn vakantieweek tussen kerst en nieuwjaar de weerberichten in de gaten gehouden om te kijken of er zich geen mooi vliegvenster aandiende. De hoop lag eerst op donderdag, maar al snel bleek lage bewolking dan de spelbreker. Maar op vrijdag ging het na optrekken van nevel en mist een mooie zonnige namiddag worden. Dus had ik afgesproken met Egbert om er nog eens een leuke vliegnamiddag van te maken. En dat is het ook geworden.  Eerst had ik Egbert met zijn delta een drietal keer tot op een mooie hoogte afgezet, waarna ik mij op de startplaats ook heb klaargemaakt voor m'n laatste avondvlucht van dit jaar. Er was weinig wind op de startplaats maar Egbert deed het uitstekend op de lier en na een vijftal trappen kon ik op een hoogte van 605 m de kabel loskoppelen. Het zicht was wondermooi, want ik zat boven de inversielaag. Toen ik gedaald was tot zo'n 450 m hing ik stil in de wind maar droeg het ook vrij goed. Na een goeie 20 min genieten kon ik de landing inzetten en naast de lier landen. Wat een mooie afsluiter van het jaar!    Bedankt Egbert voor deze leuke namiddag.

Op de lier.

Egbert net geland.

Mij klaar maken voor m'n laatste vlucht van het jaar.

Happy !

Zonder woorden.

In de landingsfase na een mooie vlucht.

 

Bekijk de vlucht op m'n syride account:

https://www.syride.com/en/pilots/Jan%20Bernaerts/231363

 

Foto's:

http://s587.photobucket.com/user/Jan-Bernaerts/slideshow/Vrijdag%2030%20december%202016?sort=3

Filmpje:

  https://www.youtube.com/watch?v=lpOy5O_kJkg

 

HOME

 

 

Dinsdag 9 mei 2017:   Lieren te Hoek.

 

Na een weekend met veel en harde wind, was er een mooie, zonnige dag voorspeld met een matige bries uit een NO richting. Ideaal om na het werk nog eens naar het lierterrein af te zakken. Ik had met Egbert afgesproken en ook Bernard had interesse om eens aan de lierkabel te hangen. Toen ik op het terrein aankwam, waren de condities al prima. Toen de toestellen opgebouwd waren konden we er aan beginnen.  Beide piloten konden enkele mooie vluchten maken. Zelf heb ik niet kunnen vliegen omdat de wind iets te hard en te schuin op de lierbaan blies.

Egbert klaar om te vertrekken.

Op de lier.

Bernard in de landingsfase.

 

 

HOME

 

Zaterdag 10 juni 2017: Lieren bij de hoekse vliegers.

Er was een mooie ZW bries voorspeld, zodat ik met Egbert in laatste instantie nog eens had afgesproken om te komen lieren.  Tegen de middag was ik op het terrein om de lier klaar te maken. Egbert was nog bezig met de opbouw van zijn vleugel. maar wat later konden we de lierbaan uitzetten en de lierkabel uitrollen. De windkracht was harder dan voorspeld, maar met de delta lukte het nog om te starten. Na een zestal trappen kon ik Egbert afzetten op een mooie hoogte. Niettegenstaande de mooie wolkjes, was er weinig thermische activiteit. Bij de volgende vlucht ging het trappen vlotter, omdat we toen beter in de windrichting lierden. Toch weer een mooie zonnige namiddag. Omdat de windkracht te hard was zat er voor mij geen vlucht meer in.

 

Aan de lier.

De lierbaan.

Egbert onderweg naar de landing.

 

HOME

 

 

Vrijdag 7 juli 2017: Lieren te Hoek.

 

Ik was vrijdag na het werk nog afgesproken met Egbert om er te gaan lieren. Het materiaal stond al klaar zodat ik Egbert onder zijn deltavleugel onmiddellijk kon optrekken. Er stond een stevige wind zodat ik hem na enkele trappen op een hoogte van rond de 750 m kon afzetten. In de vooravond heb ik zelf ook nog twe vluchten gemaakt. De eerste met m'n miniwing waarbij ik één trapje heb gemaakt. De wind was eigenlijk al te zwak, zodat ik nog een tweede vlucht met m'n Tala kon maken. Na drie trappen kon ik de kabel boven de lier op zo'n 664 m ontkoppelen. Veel voorwaartse snelheid had ik niet maar het was echt genieten van de vergezichten. We hebben de dag afgesloten op zijn terras met een frisse pint. Voor de foto's moet je op onderstaande link klikken.

De foto's

 

Voor het filmpje: klik hier.

 

 

HOME

 

Zondag 6 augustus '17:  Lieren te Hoek.

 

Vandaag had ik nog eens afgesproken met Egbert om te komen lieren. Er stond bij de eerste vlucht nog een westelijke bries op het terrein. Maar tijdens één van de laatste trappen, kwam de zeebries binnen gewaaid, zodat Egbert nog een mooie lange vlucht kon maken. Nadat ik de lierbaan had verzet, konden we nog enkele vluchten maken op de zeebries, maar de thermische activiteit was wel verdwenen. Toch weer een leuke liervliegdag!

 

 

Bijna klaar om de eerste vlucht op te lieren.

 

 

 

HOME

Woensdagnamiddaglieren bij de Hoekse vliegers.

Op woensdag 16 augustus, na het lange weekend van de vijftiende, ben ik na het werk nog naar het vliegterrein te Hoek afgezakt om er te lieren en ook nog een trapvluchtje te maken.  Toen ik op het vliegterrein arriveerde, was er net een kabelbreuk die ik gelijk kon herstellen. Naast Egbert waren ook Frank, Marc en Johan afgezakt naar Hoek om er vanuit de lucht van het landschap te genieten. Met meer piloten op het terrein ging het lieren ook wat vlotter. Pas in de vooravond kwam de zeebries nog roet in het eten gooien, zodat de deltisten hun vleugel konden afbouwen. Ik heb de lier dan nog op de zeebriesbaan gestald en mijn scherm klaar gemaakt. Egbert heeft mij dan nog opgetrokken in drie trappen. Door één of andere reden droeg het niet zo goed waardoor ik bij iedere trap toch moeilijk hoogte kon winnen. Maar het was leuk om nog eens te genieten van het mooie landschap naast de Schelde vanuit de lucht. De dag hebben we afgesloten met nog een koele pint op het zonnig terras van Egbert.

 

Mijn vlucht in detail :     https://www.syride.com/en/pilots/Jan_Bernaerts/348671

 

 

Bijna startklaar.

 

Zicht op de Braakmankreek.

 

HOME