Liervliegen in de Ardennen.

 

Eerste liervluchten op het terrein te Sévry.

 

Op dinsdag 15 juli was ik met Arnold nog aan het terrein gaan werken. De hoop met takken die ik samen met Luk Van Sand enkele weken geleden had af gaan zagen, lag nog wat in de weg en moest nog verplaatst worden.

Samen met Luk aan het werk om de lierbaan vrij te maken.


Een heel zwaar werk, maar er is een spreekwoord dat zegt.... wie niet sterk is moet slim zijn. Op geen tijd had Arnold met zijn 4x4 de hoop aan de kant.  
Omdat we hierdoor vééééél te vroeg klaar waren, hebben we de rest van onze voorziene tijd dan maar nuttig ingevuld. Er stond een mooie WZW bries en Arnold had de moed om zich op te offeren om de O - W lierbaan uit te testen. Ik heb hem drie keer opgetrokken en hem telkens onder de
wolken afzet.

Op de lier.

Arnold aan het starten.

 

Op donderdag 17 juli waren we er opnieuw, want er was een O wind voorspeld en het was warm en zonnig. De bries was wel erg zwak. Met zes piloten stonden we op de startplaats. Tom Eg. is als eerste van start gegaan en heeft uiteindelijk 9 vluchten kunnen maken. Knap. Verder was er ook nog Daniël en Paul, de locals. Het was leuk om ze aan de kabel te hebben. Voor mij ook een ervaring op de lier om een Ozone Mantra R12 met daaronder meervoudig Belgisch kampioen Paul Schmit, met de kabel op te trekken. Met grote verwondering stonden we te kijken hoe hij de banaan met 2 lijntjes, voorwaarts en feilloos kon opzetten en als een raket de hoogte liet inschieten. Na een paar trapjes ontkoppelde hij op een mooie hoogte. Vele uren later hing hij opnieuw boven het lierveld en had ondertussen tot een heel eind voorbij Revin en terug gevlogen. Ook Arnold,Peter en Mattias maakte nog mooie vluchten. Een schitterende ervaring daar in de Ardennen!

Start van Paul.

Traplieren.

Mooie O - W lierbaan.

 


Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/user/Jan-Bernaerts/library/Liervliegen%20Sevry%20Ardennen%20Juli%202014?sort=3&page=1


HOME
Zaterdag 16 augustus 2014
 Liervliegen op de west - baan.

De weerberichten waren het er eens over. Zelfs Jill Peeters vertelde ons dat de zomer voorbij was. Een hele periode met veel wind en wisselvalligheid zat er aan te komen. Voor het lange weekend van halfoogst waren de voorspellingen ook niet zo gunstig met harde wind en wisselvalligheid boven het lierterrein te Nieuwvliet. Dus keken we uit om nog eens een vervolg te breien aan ons lieravontuur in de Ardennen. Eerst zagen de voorspellingen er erg gunstig uit, maar naar mate het weekend naderde werden ze toch wat onzekerder. De wind zou in de namiddag een tandje bijsteken tot 8 kn en er was ook wel kans op een buitje. In de voormiddag zag het er nog het beste uit, dus hadden we afgesproken om er tijdig aan te beginnen. Omstreeks 9 u stonden we al op het lierterrein. Onderweg zag het er nog goed uit, maar op het plateau van Sévry pakten de donkere wolken samen en moesten we even wachten tot de nattigheid voorbij gewaaid was. Gelukkig had ik mijn rubberen laarzen meegenomen zodat ik gespaard bleef van natte voeten in het uitgeschoten gras. Nadat Arnold met zijn 4x4 de startplaats mooi had droog gelegd en ik met het brommertje een mooi droog padje had aangelegd door het gras om de kabel op te halen, konden we van start gaan. Arnold, Bart, Roland, Wouter en Luc hingen aan de kabel. In twee trappen zaten de meesten rond de 1000 m. En wat later in de voormiddag kwamen ook de locals proeven van het liervliegen. Door de bewolking was er weinig thermische activiteit en veel bellen draaien zat er wel niet in. Paul Schmit maakte ook 7 duovluchten. Rond 16 uur moesten we een pauze inlassen omdat de condities op de startplaats te heftig werden. We zijn dan in Beauraing een terrasje gaan doen. Om 18 u waren we terug op de startplaats en was ondertussen de wind ook al wat afgenomen en kon ik nog een achttal piloten optrekken. We zijn moeten stoppen na een kabelbreuk en de recuperatie en herstelling ervan duurde tot sunset. Nadat al ons materiaal ingepakt en klaar gezet was voor transport, konden we met z’n allen nog aanschuiven aan de barbecue aan de party schuur van Paul. In totaal zijn er 31 vluchten opgetrokken, de meeste met 2 en 3 trappen. Al bij al een geslaagde dag in de Ardennen.

Op de lier.

 

De start- en landingsplaats.

 

Zicht van aan de kabel.

 

HOME

Zaterdag 27 september 2014
 Liervliegen op de ZO - baan.

 

We waren uitgenodigd om bij Paul een tiental duovluchten op te trekken op zijn lierterrein te Sévry. Om 10 uur waren we al onze lierbaan aan het uitzetten zodat de meegereisde JVG - leden ook enkele vluchten konden maken.
De wind was eerst zwak uit een ONO richting. Na de middag zijn we verhuist naar de NO baan. Het was niet zo eenvoudig om via het trappen omhoog te geraken. Er moesten met de duo verschillende trappen gemaakt worden alvorens op een mooie hoogte kon ontkoppeld worden. In totaal heb ik 51 vluchten opgelierd waaronder ook nog verschillende lokale piloten. 

Liervliegen tot de avond.

 

HOME

 

Zaterdag 29 november 2014
 Liervliegen op de O - W lierbaan.

Toen ik op het lierterrein aankwam stond Arnold al met de lier klaar op het terrein. Wat later kwam ook Luc en Lin toe. Hoogtijd dus om de startplaats klaar te maken zodat we er onmiddellijk konden invliegen, want de zon deed al flink haar best. Arnold hing als eerste aan de kabel gevolgd door Luc en Lin, die met haar spiksplinternieuwe vleugel kon genieten van de eerste vluchten. Wat later kwamen de locals Daniël, Dennis en Jean - Luc ons ook vervoegen. Paul maakte in totaal zes duo vluchten met enkele van de buren als passagiers. In totaal heb ik 21 vluchten opgetrokken, bijna allemaal trap liervluchten. Er was een lage inversielaag zodat het enkele trappen duurde alvorens ik de piloten hier door kon trekken. Ik denk dat Daniël rond 800 m hoogte kon afkoppelen. Niet slecht, me dunkt !

Op de lier.

Avondvlucht.

HOME

 

 

Zaterdag 02 mei 2015:  Sévry - Beauraing.
 Opleiding van lieroperator voor nieuwe lier
.

 

De nieuwe lier van de lierklub "Le klub" van Paul Schmit was toegekomen te Sévry en Paul had mij al eerder gevraagd om hem te assisteren bij de opleiding van een nieuwe lierman. Het was al een tijdje wachten op de juiste condities, want het weer was al een tijdje spelbreker geweest. Ook het lange 1 mei weekend zag er eerst niet zo gunstig uit maar uiteindelijk veranderde de meteo toch in de goeie richting. Toen ik rond 10 uur aankwam op het terrein waren er al heel wat piloten present. Het was wel bewolkt maar de windkracht was niet te hard. Tegen de middag stonden we op het terrein en Wim Verhoeven was de eerste piloot aan de kabel. Na enkele trappen kon hij ontkoppelen en in geen tijd had hij de juiste bel te pakken en zat hij onder de wolken. s' Avonds hebben we gehoord dat hij in Tienen is geland. De condities werden als maar beter en vele piloten geraakten op wolkenbasis. Op het einde van de dag heeft Paul nog enkele duo's gemaakt met de buren als passagiers.  Zelfs dan bleef het goed dragen. Een interessante dag achter een nieuwe lier. Het is ondertussen al de zevende lier die ik bedien. Voor het traplieren is deze lier super gemakkelijk te bedienen omdat ze voorzien is van een systeem dat de trommel zelf afremt wanneer de spanning op de lijn wegvalt tijdens het bochten.  

 

Aan de nieuwe lier van  "Le Klub".

Mooie machine.

Paul met de duo aan de kabel.

De quad haalt de kabel op.

 

HOME