Mont Poupet:  vliegen in de Jura.

 

Van 5 mei tot 12 mei 2018.

Salins les Bains  -  Mont Poupet.

De lange termijnvoorspellingen waren vrij duidelijk. Het ZO van Frankrijk en de Alpen zouden tijdens onze vliegweek volop genieten van regen en ongunstig vliegweer. Het westen en het noorden van Frankrijk konden genieten van het hoogdrukgebied boven Duitsland met voornamelijk een oostelijk gerichte wind. Uiteindelijk hebben we dan beslist om naar Salins les Bains te gaan om er een week te vliegen van de Mont Poupet. Het slechte weer zat daar wel niet zo ver uit de buurt, maar de startplaatsen lagen er wel in de juiste windrichting. Dus zaterdagvoormiddag aangezet en zon 600 km later stond ik op de camping van Domaine des Gabelous.

Zondag zagen de condities er goed uit en heb ik op de middag een vluchtje gemaakt vanaf de N start.

Maandag heb ik in de voormiddag een eerste vlucht gemaakt en na de middag nog een lange in sterkere voorjaarcondities.

Op dinsdag was er een wind uit het W voorspeld, maar toen we boven op de start kwamen was er weinig of geen wind. We hebben dan nog even gewacht, en toen de condities beter werden, kwam er in de verte een onweer af, zodat we niet meer zijn gestart. Het trok in de loop van de namiddag zonder veel erg voorbij en in de vooravond zijn we dan nog naar boven geweest voor een vlucht vanaf de W start. Het was even wachten op  een voelbaar briesje alvorens ik kon starten, maar eens in de lucht ging het nog goed naar omhoog.

Woensdag ben ik met Carl naar de starplaats meegereden zodat hij nog een duovlucht met zijn zoon kon maken. Toen we opnieuw boven op de startplaats kwamen, waren de condities nog vrij zwak bij de eerste vlucht.  Bij de tweede vlucht begon het al wat beter te dragen. Het was eerst nog wat werken om boven te kunnen blijven, maar na een kwartiertje  werden de bellen talrijker en ging het stukken beter.

Donderdag was er regen voorspeld, en die was ook op de afspraak. De hele nacht had het geregend en pas tegen de middag klaarde het wat uit. Na de middag hebben we een bezoek gebracht aan het museum van het zout.

Website: http://www.salinesdesalins.com/index_en.php

Vrijdag scheen de zon opnieuw en vanaf de middag draaide de wind ook in de goede richting.  Maar toen ik startte ging het niet meer naar omhoog en na langdurig krabben ben ik uiteindelijk vroegtijdig  op de landing beland. De tweede vlucht was al niet beter en opnieuw een korte ploef tot aan de landing. De laatste vlucht van de dag ben ik toch nog een paar honderd meter boven de startplaats geraakt.

Zaterdag werd er een bewolkte dag voorspeld, maar nog voor de middag zagen  we de eerste piloten al aan het thermiek draaien voor de startplaats. Toen we boven op de startplaats aankwamen was de wind NW en erg zwak. Ik ben gestart voor nog een laatste ploef naar beneden en daarna vertrokken voor zon 600 km richting noorden.

In totaal heb ik toch nog 10 vluchten gemaakt en slechts op n dag niet gevlogen.

FOTO's:

https://photos.google.com/album/AF1QipOxhZbqI0zbZUmt4A5WGMbJtO2uhTFeMeScP423

of

https://photos.app.goo.gl/agzcQcK8NSiw35dD2

 

HOME