Zaterdag 21 februari 2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

Tegen 10u  waren de tandempiloten die vliegen aan de Jan van Gent clublier uitgenodigd om het één en ander te bespreken met het bestuur. Maar tegen de middag was de vergadering afgelopen. De zuidenwind was ondertussen ook al doorgedraaid richting zuidwest. De lange baan lag open. Het grijze wolkendek begon ook al helemaal open  te breken zodat het nog een zonnige namiddag werd. De eerste zes vluchten staan op de teller.  En het waren hele mooie, tot 365 m hoog in één ruk.

DSC07017.jpg picture by Janbernaerts

Mooie blauwe voorjaarslucht.

DSC07027.jpg picture by Janbernaerts

Jan Stael in de landingsfase.

DSC07004.jpg picture by Janbernaerts

Winterlandschap.

DSC07009.jpg picture by Janbernaerts

In totaal 5 piloten op het vliegterrein.

 

Al de foto's  (56 stuks) kan je vinden op:

http://s194.photobucket.com/albums/z272/Janbernaerts/Nieuwvliet%20zaterdag%2021-02-09/?start=all

 

HOME

 

 

Zaterdag 28 februari 2009.

Grondoefeningen te Nieuwvliet.

Volgens de eerste voorspellingen zou het de eerste zonnige lentedag van 't jaar worden, maar naarmate het weekend naderde werd het duidelijk dat er meer bewolking zou  voorkomen. Er was ook niet zo veel wind verwacht uit het WZW en later na de middag doordraaiend naar W en NW.  Het was de bedoeling om samen met de beide zonen de eerste tandemvluchten te maken aan de lier. Toen we na de middag op het lierterrein aankwamen stond er nog een goed zeebriesje uit WNW richting. Ideaal om al wat grondoefeningen te doen en de startprocedures bij het tandemvliegen in te oefenen. Vliegschool Zuidwest was ook voor het eerst dit jaar actief op het vliegterrein. En naar wekelijkse gewoonte ook een handvol Jan van Genten.

DSC07058.jpg picture by Janbernaerts

Klaar voor een voorwaartse start.

DSC07059.jpg picture by Janbernaerts

Lopen, lopen, lopen,....

DSC07075.jpg picture by Janbernaerts

Er was in het begin nog genoeg wind om reverse te starten.

DSC07098.jpg picture by Janbernaerts

Van passagier verwisselt...

DSC07101.jpg picture by Janbernaerts

Eerst nog wat info...

 

De schoollier had zich eerder al verplaatst en zich op de korte baan  mooi in de NW - wind gepositioneerd. Op de startplaats van de Jan van Genten, achter die van de school, werd er behoorlijk cross gestart. De lier stond immers nog achteraan op het terrein.  Aangezien dat ik met m'n zonen niet direct  naar het vliegterrein was gekomen om kamikazestarten en dito vluchtjes te maken, met het gevaar dat ze er een levenslange angst op zouden nahouden, hebben we het maar gehouden bij grondoefeningen. Volgende keer meer geluk!  Het avondje uit op het strand en de zeedijk te Knokke was ook héél leuk om de dag mee af te ronden !

DSC07113.jpg picture by Janbernaerts

De startplaats in het straatje.

DSC07119.jpg picture by Janbernaerts

Tom wordt opgelierd.

DSC07107.jpg picture by Janbernaerts

Jan Stael op de lier en  Mark in opleiding.

 

Voor al de foto's moet je op onderstaande link klikken.

http://s194.photobucket.com/albums/z272/Janbernaerts/Nieuwvliet%20za%2028-02-09/?start=all

 

HOME

 

 

Zaterdag 7 maart 2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

De weersvoorspelling voor het weekend was duidelijk. Op zaterdag zwaar bewolkt met vroeg in de ochtend kans op wat lichte regen, maar overdag zou het droog blijven. En.... een mooie bries uit een ZW richting. Lange baan dus.  Vanaf zondag kwamen de maartse buien opdagen. Rond 10 u was ik op het vliegterrein. De lier stond al achteraan op het vliegterrein en Donald stond klaar om te vertrekken. De bewolking  boven het vliegterrein hing vrij laag waardoor we letterlijk en figuurlijk "in de wolken" vertoefden en zelfs er boven!

DSC07168.jpg picture by Janbernaerts

Een zicht boven de lage bewolking.

Maar na de middag trok de lage bewolking weg en de zw wind nog wat aan zodat we mooie vluchten konden maken. Ook de deltisten waren van de partij. Rik, Jan,  Bernard en Theo maakten mooie vluchten.

DSC07210.jpg picture by Janbernaerts

Bernard in de startfase.

DSC07254.jpg picture by Janbernaerts

Dreigende wolken in de namiddag. Maar het bleef droog.

DSC07224.jpg picture by Janbernaerts

Jan Stael op de lier, geregeld afgelost door Rik en door Mark in opleiding.

DSC07163.jpg picture by Janbernaerts

Bart zet 't hem op.

 

 

 Meer dan 100 foto's op:

http://s194.photobucket.com/albums/z272/Janbernaerts/Nieuwvliet%20za%207-3-09/?start=all

 

HOME

 

 

Zaterdag 4 april 2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

Naarmate het weekend naderde evolueerde de weersvoorspellingen voor zaterdag in de verkeerde richting. Na een mooie lenteweek was er zelfs sprake van mogelijks een spatje regen en de wind die zou ook al flink tekeer gaan. Maar toen ik rond 10:00 u op het vliegterrein aan kwam bleek het al bij al nogal mee te vallen. Inderdaad, er stond een flinke bries uit het ZW, maar het was nog vliegbaar. Naar de middag toe stak de wind soms nog een klein tandje bij, zodat de deltisten hun vluchten konden maken, maar daarna verminderde de windkracht opnieuw, kwam er zelfs een gat in de grijze massa waardoor zelfs de zonnestralen zich even konden laten bewonderen en in de late namiddag pas kwam de zeebries ook de kop opsteken en draaide het West. Bahh, ja.....ondanks al dat grijs, was het best een leuke vliegdag waarbij Lode en Jan Stael ons konden afzetten op een hoogte van om en bij de 300 m. Luchtfoto's heb ik niet genomen, daarvoor was het te grijs en was er te weinig te zien.

 

DSC00518.jpg picture by Janbernaerts

 

 Bijna 50  foto's op:

http://s194.photobucket.com/albums/z272/Janbernaerts/Nieuwvl%20za%204%20april%2009/?start=all

 

HOME

 

 

 

Zondag 19 april 2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

In de loop van de week waren de vooruitzichten voor het weekend schitterend. Op donderdag zou er nog een front passeren maar tegen het weekend zou dit al lang gepasseerd zijn. Maar... door een hogedrukgebied ten zuiden van ijsland stagneerde het front op vrijdag boven Nederland en tijdens het weekend werd het zelfs wat teruggeduwd  tot boven onze streken. Het gevolg was dat er op zaterdag ook nogal veel NO wind was aan de kust zodat ik had besloten om er op zondag een vliegdag van te maken. Om 10.15 u was ik op het terrein voor alweer een mooie vliegdag.

DSC07554.jpg picture by Janbernaerts

Heel wat volk op de startplaats!

DSC07566.jpg picture by Janbernaerts

Henk in de startfase aan de staalkabellier.

 

Voor al m'n foto's (85 stuks):

http://s194.photobucket.com/albums/z272/Janbernaerts/Nieuwvliet%20Zondag%2019%20april%2009/?start=all

 

HOME

 

 

 

Vrijdag  1 mei  2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

Het was druk richting kust zodat ik met drie kwartier vertraging op het lierterrein aankwam. Zoals voorspeld was er weinig wind uit veranderlijke richtingen, maar tegen de middag koos de wind dag toch de NW richting. Grote hoogtes werden er niet gehaald. Pas nadat de wind in de namiddag meer aantrok, kon ik ontkoppelen op een hoogte van om en bij de 140 m.

 

Voor al de foto's :   (70 stuks)

http://s194.photobucket.com/albums/z272/Janbernaerts/Nieuwvl%201%20mei%202009/?start=all

HOME

 

 

Zaterdag  2 mei  2009.

Jan Van Gent:  Noodchute gooi- en plooidag.

Naar jaarlijkse gewoonte hielden de leden van de Jan Van Gent vliegvereniging hun noodchute -  gooi- en plooidag waarbij je onder de kraan van  Jan Aarnoutse Transport. de noodchute kon gooien. De weergoden waren ons goed gezind.  De zon was van de partij en er stond een mooi briesje uit W - richting. Toen ik kort na de middag op het terrein aankwam was de kraan al in actie en kon je hangend onder een delta aan de kraan,even proeven van het deltavliegen.  Daarna heb ik mijn solo- en tandemnoodchute kunnen smijten, van hoog onder de kraan. Nadat we ze even konden verluchten, hebben we ze vakkundig opgeplooid. Met dank aan het vakkundig plooiteam.

 

DSC07695.jpg picture by Janbernaerts

Net mijn reserve chute gegooid. (solo harnas)

DSC07738.jpg picture by Janbernaerts

Klaar om in de lucht te gaan met m'n tandemharnas.

DSC07745.jpg picture by Janbernaerts

De tandemnoodchute is geopend.

DSC07750.jpg picture by Janbernaerts

Opgevangen door het grond- en plooiteam.

DSC07762.jpg picture by Janbernaerts

Startklaar voor nog een mooi avondvluchtje.

DSC07800.jpg picture by Janbernaerts

Go Go Go.

DSC07811.jpg picture by Janbernaerts

 

DSC07777.jpg picture by Janbernaerts

 

DSC07779.jpg picture by Janbernaerts

Veilig geland.

 

Voor  130 foto's van deze prachtige dag moet je op onderstaande link klikken:

http://s194.photobucket.com/albums/z272/Janbernaerts/Nieuwvl%202%20mei%202009%20%20Reserve%20plooidag/?start=all

 

HOME

 

 

 

Zaterdag 13 juni 2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

Al vroeg in de week waren de weersvoorspellingen het eens dat het weekend zonnig en droog zou worden. Er kwam immers een kern van hoog pal boven onze streken. Natuurlijk, om een duidelijke, precieze windrichting te kunnen voorspellen was dit niet zo evident. De verwachtingen waren eerst Z en daarna veranderlijk. Maar ondertussen weten we dat vanaf de middag de zeebries kan opsteken en vandaag was het niet anders, al draaide zij zelfs iets verder door naar N - NNW. We zijn dus eerst gestart op de Zuid baan, vervolgens geprobeerd om ZW,  lange baan te bevliegen, maar alvorens we klaar lagen had de zeebries het vliegterrein ingenomen en moesten we de startplaats naar achter op het vliegterrein verplaatsen. Maar al bij al hebben we een leuke vliegdag gehad. De grote hoogten werden niet gehaald, maximum zo’n 150 m, maar bij de toeristen die een mooi duovluchtje kwamen meevliegen zagen we enkel maar tevreden en lachende gezichten!  In totaal 6 duovluchten gemaakt, waarbij ik eentje moest overdoen omdat de kabel brak tijdens het oplieren.
 

DSC08029.jpg picture by Jan-Bernaerts

Voorspanning op de kabel!

 

Voor al de foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2013%20juni%2009/?start=all

 

HOME

 

 

 

Zaterdag 27 juni 2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

De weersvoorspellingen waren niet van die aard dat het een mooie vliegdag zou worden. Er waren zelfs onweerswolken voorspeld, maar die waren voor het oosten van het land. In de voormiddag hadden we wel te kampen met hardnekkige lage bewolking die van over de Noordzee het land binnenschoof. Maar na de middag brak de bewolking open en konden we genieten van een blauwe hemel met veel zon.  Ook trok de wind nog wat meer aan, zodat we werden afgezet op een mooie hoogte.

 

DSC08189.jpg picture by Jan-Bernaerts

Startklaar.

DSC08194.jpg picture by Jan-Bernaerts

De kabel komt strak.

DSC08195.jpg picture by Jan-Bernaerts

Het scherm opzetten.

 

DSC08206.jpg picture by Jan-Bernaerts

In de landingsfase.

 

 

Voor de overige 130 foto's moet je op onderstaande link klikken.

 

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2027%20juni%2009/?albumview=slideshow

 

 

HOME

 

 

Zondag 9 augustus 2009.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

Toen ik op de middag het lierterrein naderde zag ik al van ver dat de lieractiviteiten al in volle gang bezig waren. Dus direct maar doorgereden naar de startplaats achteraan het terrein. De bries uit een Noordelijke richting was ideaal zodat we de lange baan konden bevliegen. Tot in de namiddag stilaan de wind begon te zoeken welke richting hij wou blazen. De zeebries overwon en trok vrij sterk aan. Na het verplaatsten van de lier en de startplaats konden enkel de deltisten nog vliegen. Net voor de zeebries heb ik nog een mooie, langere vlucht kunnen maken, want boven het stoppelveld ging het zelfs met bijna 1 m/s omhoog. Allé, toch weeral een leuke vliegdag.
 

DSC08595.jpg picture by Jan-Bernaerts
 

De nieuwe Independence Garuda Small was ook op Nieuwvliet.

 

Voor al m'n foto's moet je op onderstaande link klikken.

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%209%20augustus%2009/?albumview=slideshow

 

HOME

 

Zaterdag 22 augustus 2009.

Een super-vliegdag aan de lier te Nieuwvliet.

Een hoogdrukgebied passeerde vandaag onze streken. Daardoor draaide de wind van ZW  in de voormiddag, in de loop van de dag verder door naar W en s' avonds verder meer naar het N.  Dus moesten we ons ook zo'n drie keer verplaatsen. In de voormiddag lange baan , startplaats aan de kantine, daarna een nog langere baan met de startplaats in de buurt van de rotonde en de dag afsluitend in het straatje bij een NNW bries. De toeristen die meevlogen met de tandem hadden wel "de" dag uitgekozen om hun luchtdoop te maken. Hoogten van zo'n 375 m en adembenemende vergezichten want de lucht was uitzonderlijk helder. Je kon zelfs de koeltorens in Doel zien staan!  En boven de velden droeg het ook nog goed en ging het soms zowaar naar boven zodat het enige tijd duurde eer we opnieuw aan de grond stonden.

DSC08723.jpg picture by Jan-Bernaerts

Klaarmaken voor een tandemvlucht.

DSC08727.jpg picture by Jan-Bernaerts

Lopen, lopen, lopen,....

DSC08733.jpg picture by Jan-Bernaerts

Genieten van het landschap.

DSC08741.jpg picture by Jan-Bernaerts

Prachtige vergezichten en intense kleuren.

DSC08754.jpg picture by Jan-Bernaerts

Heel wat volk op het terrein.

DSC08800.jpg picture by Jan-Bernaerts

Nog een afsluitend avondvluchtje met Michel Hardies als passagier.

 

Het was een geslaagde vliegdag te Nieuwvliet. En weeral 8 tandemvluchten en 2 solo vluchten in het vliegboekje erbij. Tof!

 

Voor al de foto's, zo'n 100 stuks, moet je op onderstaande link klikken.

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%20za%2022%20augustus%2009/?start=all

 

HOME

 

 

Zaterdag 12 september 2009.

Clubkampioenschap.

 

De clubwedstrijd is doorgegaan onder niet bijzonder makkelijke omstandigheden. Het begon vrij rustig, maar al spoedig trok de wind behoorlijk aan. Het was een soepje van wind, tubulentie en thermiek door elkaar. Het werd daarbij ook vrij thermisch, waardoor onze enige vrouwelijke pilote Claudia, aan de lier door een donkere wolk, omhoog werd gezogen, en noodgedwongen een ander veld als landingsterrein moest kiezen. Twee piloten (Frans en Lode) konden de stip raken, en zo veel punten verzamelen.
De nieuwe winnaar van de Jan van Gent wisseltrofee is Frans Dechaene. Als tweede werd het Lode De Paepe en derde Rik Verlinde.
De overlandtrofee gaat dit jaar naar Tom Goeminne voor een vlucht tot voorbij Groede.
De thermiekpomp gaat naar Rik Verlinde voor een vlucht van 30' boven Nieuwvliet.
 

Briefing vooraf.

Frans, de nieuwe clubkampioen.

De uitslag.

 

HOME

 

 

Zaterdag 12 september 2009.

Een zonnige vliegdag aan de lier te Nieuwvliet.

De weersvoorspellingen hadden een mooie zonnige dag met weinig wind aangekondigd en dit is het ook geworden. Toen ik op Nieuwvliet aankwam was het duidelijk dat de meeste piloten hadden gekozen voor een off-day.  Enkel Geert was paraat met één leerling, Sven. De weinige wind blies uit het ZZW zodat we al direct de lange baan opkonden. Maar na enkele vluchtjes draaide de wind 180° en moesten we ons naar achter op het terrein verplaatsen. Ook Johan G was ondertussen gearriveerd en wat later kwam ook Tom G zijn vluchtjes maken. De wind was toen al prima aangewakkerd zodat we op de Noordelijke baan leuke vluchtjes konden maken tot zo'n 200 m hoogte.
 

DSC08940.jpg picture by Jan-Bernaerts

 

Voor al de foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2019%20sept%2009/?start=all

 

HOME

 

Zaterdag 31  oktober  2009.

Een leuke vliegdag aan de lier te Nieuwvliet.

 

Van bij de start van de week gaven de weersvoorspellingen op lange termijn nog eens een vliegbare zaterdag. Het is natuurlijk altijd een beetje afwachten hoe de weerkaarten dan evolueren, maar deze keer hadden we geluk. In de ochtend een stevige bries uit het ZO maar voor de middag al afnemend en dan draaiend naar Z,  zodat het een leuke vliegdag was.

DSC00002.jpg Ikke klaar voor een lierstart. picture by Jan-Bernaerts

 

Voor al de foto's moet je op onderstaande link klikken:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2031%20okt%2009/?start=all

 

Voor het filmpje....

http://www.youtube.com/profile?user=janbernaerts#p/u/0/3OBi7nA-iac

 

HOME

 

 

Zondag 13 december 2009.

Een leuke vliegnamiddag aan de lier te Nieuwvliet.

 

 

Na vele weken van kommer en kwel op de weerkaarten was er voor dit weekend opnieuw een hogedrukgebied in onze streek geïnstalleerd.
Voor zaterdag was de NO wind nog te sterk. Maar op zondag lagen de isobaren al wat verder uit elkaar, zodat de NO wind zelfs zou afzwakken tot vliegbaar.
Dus dan maar tegen de middag naar Nieuwvliet waar Bart Vandeveire al bezig was met grondoefeningen.
Nadat we samen nog wat hadden geoefend kwam ook Lode aan en was het tijd om de lier van stal te halen.
Ook Claudia V was present en in de latere namiddag kwam ook Bart De Vilder ons ook nog vervoegen.
Mooi op de lange baan, waardoor m'n hoogtemeter zelfs 410 m kon registreren. Niet zo slecht en weeral 6 vluchten erbij.
Na het loskoppelen zat er voor mij weinig of geen voorwaartse snelheid meer in, maar dit was niet zo erg, want de lucht was helder en de vergezichten formidabel, zeker richting kust. Later in de namiddag kwamen er wel wat meer wolken opzetten, maar het is droog gebleven!

 

Ikke.jpg Ikke in de landingsfase picture by Jan-Bernaerts

Ikke in de landingsfase.
 

 

DSC09515.jpg picture by Jan-Bernaerts

Vliegen tot sunset.

 

Voor al de foto's moet je op onderstaande link klikken:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2013%20dec%202009/?start=all

 

HOME