Zaterdag 05 maart 2011.

Eerste vliegdag aan de lier te Nieuwvliet.

 

De weersvoorspellingen hadden een strakke, schrale NO wind voorspeld die in de namiddag nog een tandje zou bijsteken. Maar op het lierterrein te Nieuwvliet stond er een ideaal No briesje dat in de namiddag iets meer naar N draaide. We konden dus starten op de lange baan. Super! De eerste twee vluchten van dit nieuwe seizoen heb ik voor mijn rekening genomen. En het deed deugd om opnieuw het polderlandschap te kunnen bewonderen. Door de voorspelde bewolking die wel present was, waren de vergezichten wat minder duidelijk, maar dat kon de pret niet drukken. Op het einde van de dag waren er 48 liervluchten gemaakt, niet slecht voor de eerste lierdag van het jaar!  Mijn eerste 8 liervluchten staan op de teller.

  

DSC01411.jpg

Tom heeft de kabel opgehaald.

DSC01345.jpg

Klaar voor de voorspanning op de kabel.

DSC01412.jpg

Scherm opzetten.

DSC01413.jpg

Op naar de 250 m...

DSC01356.jpg

Net geland op het doel.

 

Voor al mijn foto's :

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%205%20maart%202011/?start=all

 

 

HOME

 

 

Zaterdag 19 maart 2011.

Een leuke vliegdag aan de lier te Nieuwvliet.

Een hogedrukgebied zou tijdens het weekend onze streken veroveren zodat we mooi zonnig weer konden verwachten. De zon deed haar best, maar de schrale NO wind voelde toch wel fris aan. Toen ik op het lierterrein aan kwam was het eigenlijk nog wat vroeg. De wind was zoals voorspeld nog veel te hard zodat ik ruim de tijd had om onze benzine voorraad aan te vullen. Geert, de lierman voor vandaag, kwam wat later ook aan en na een kopje koffie bij Piet aan de toog, zijn op gang geschoten. Terwijl Geert nog enkele noodchutes moest herplooien, had ik de tijd om al het materiaal klaar te zetten. Kort na de middag was de NO wind voldoende afgezwakt en kon Geert mij als eerste oplieren.  Het afkoppelen gebeurde midden in een bel van 1,5 m/s zodat ik direct al omhoog kon draaien naar 460 m. Een prachtige eerste vlucht van zeker 15 min. Ook de andere piloten konden mooie lange vluchten maken tijdens deze zonnige lierdag.  En de passagier, een local uit de buurt, die met mij een duovlucht maakte, had werkelijk een uitzonderlijk mooie lange vlucht. Boven de boerderij bleef het stijgen zodat hij ruimschoots de tijd had om zijn streek van uit de lucht te bewonderen. De lucht was helder en de vergezichten waren dan ook adembenemend mooi. Vlissingen, Terneuzen tot zelfs de koeltorens van Doel waren duidelijk zichtbaar. De hele duo vlucht duurde zo'n 15 à 20 min wat voor Vliegterrein Nieuwvliet toch buitengewoon is.

 

DSC01465.jpg

Bijna startklaar voor een duo vlucht.

DSC01468.jpg

Voorspanning op de kabel.

DSC01471.jpg

Go....Go.....Go.

DSC01472.jpg

In stijgende lijn....

DSC01474.jpg

In de landingsfase na een mooie lange vlucht.

DSC01477.jpg

Veilig geland.

Nieuwvliet362.jpg

Mooie blauwe lucht.

Nieuwvliet363.jpg

Een leuke vliegdag!

 

Voor al mijn foto's :

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2019%20maart%202011/?start=all

 

HOME

 

 

 

Zaterdag 9 april 2011.

Opnieuw een vliegdag aan de lier te Nieuwvliet.

Windfinder had een NO van 6 kn voorspeld, oplopend naar de avond toe naar 9kn.  Toen we op het vliegterrein aankwamen, was er al heel wat bedrijvigheid op het veld.  Aernout  van  Randonaero adventures  was met een grote groep delta leerlingen al in actie. De voorraad benzine voor de quad was uitgeput zodat ik eerst richting tankstation ben gereden om er onze bidons opnieuw aan te vullen.
Nadat we de lier naast die van Aernout hadden geïnstalleerd, konden we van start gaan op de lange baan. Geert op de lier demonstreerde nogmaals zijn vakmanschap en zette ons af op mooie hoogten.  Het ging tot over de 300 m, want de bries was wel wat strakker dan voorspeld. Op de startplaats was het soms vlagerig. De condities in de lucht waren dan ook niet boterzacht, en op bepaalde momenten moest je tijdens het landen geconcentreerd blijven.  Frans en Francis lieten zich zelfs in de thermiek meedrijven en maakten enkele mooie overland vluchtjes. Geert VI verzorgde de ophaaldienst.

In de latere namiddag werden de condities meer laminair zodat ik toch nog de beloofde duovluchten kon maken met m'n twee zonen. Het werden twee mooie duovluchten van elk zo'n 15 minuten waarbij we werden afgezet op 360 m.  Ze waren super content!
In totaal zijn er een 30 tal vluchten gemaakt, allen op de lange baan zonder ons te moeten verplaatsen ..... en we hebben de leuke lierdag kunnen afsluiten met een koele pint op het zonnige terras!  

 

DSC01763.jpg

Go go go.

DSC01831.jpg

Stralend blauwe lucht.

DSC01775.jpg

Geland na m'n derde solovlucht.

DSC01886.jpg

Inhaken van de oudste zoon voor zijn eerste duovlucht.

DSC01889.jpg

Voorspanning op de kabel.

DSC01914.jpg

Mooie lange vlucht van meer dan 15 minuten.

DSC01921.jpg

Startklaar met de jongste zoon.

DSC01920.jpg

Veilig geland.

 

Voor de rest van de foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%209%20april%202011/?start=all

 

HOME

 

 

 

Zaterdag 16 april 2011.

Een vliegnamiddag aan de lier te Nieuwvliet.

Een Atlantische hoog strekte zich via het Kanaal uit naar Rusland en beschermde ons tegen de aanvoer van actieve storingen. Door dat hoog pal boven onze omgeving was de windvoorspelling wat onzeker. En dat hebben we op ons lierterrein kunnen ondervinden. Eerst hadden we onze lierbaan op de W-baan uitgezet, maar toen ik wou starten aan de baan in het straatje, draaide de wind plotseling naar Zuid. Even later werd het dan vlug duidelijk. De koude zeebries kwam binnen. Eerst hebben we de Noord baan bevlogen, maar dat was eigenlijk iets te veel cross voor de NW bries, zodat we de lier nogmaals moesten verplaatsen. Geen erg lange baan, maar wel pal in de windrichting, waardoor Peter, onze lierman voor vandaag ons toch nog tot boven de 150 m kon optrekken. Ik denk dat we allemaal tezamen zo’n 35 vluchten hebben gemaakt. Ook de toerist die 2 vluchtjes voor de prijs van één met de duo mocht meevliegen, was erg tevreden. Patrick en ook Tim, een collega van m'n werk, hebben ook hun luchtdoop gemaakt met de duo.

DSC01942.jpg

Peter op de lier.

DSC02011.jpg

Scherm klaar leggen.

DSC02014.jpg

OK, De voorspanning mag op de kabel.
 

DSC02015.jpg

Go Go Go....

DSC02017.jpg

In de landingsfase.

DSC02018.jpg

Veilig geland.

DSC01988.jpg

Startklaar met de duo.

DSC01989.jpg

Hupsaké... weg ermee.

DSC01994.jpg

In de landingsfase.

DSC02005.jpg

Nog een duovlucht met Patrick.

DSC02008.jpg

In de finale voor de landing.

DSC02020.jpg

De dag afsluitend op het terras van Piet.

 

Voor de rest van de foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2016%20april%202011/?start=all

of via slideshow

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2016%20april%202011/?albumview=slideshow

 

HOME

 

 

 

Zaterdag 21 mei 2011.

Mijn eerste opleidingsdag tot lierman te Nieuwvliet.

Eén van mijn doelstellingen voor dit jaar is het behalen van mijn brevet van lierman. Vandaag was de eerste opleidingsdag gepland.  Onder de vleugels van Geert van "Vliegschool Zuidwest", een monument op gebied van liervliegen, heb ik mijn eerste 25 liervluchten opgetrokken. Het was een erg gevarieerde dag. Niet verwonderlijk, want door de passage van een hoogdrukgebied was er een afzwakkende zuidenwind voorspeld die ging doordraaien naar NW. Dus gestart met een zwak zuidelijk windje tot de zeebries er zich ging mee bemoeien. De lier- en startplaats dan maar omgewisseld zodat we opnieuw van start konden gaan met wat meer wind. Ideaal dus om tijdens iedere vlucht de dosering van de bedieningshendel aan te leren. Bij de eerste paar vluchten verliep die bediening ietwat krampachtig, maar na verloop van tijd ging het al vrij vlot en was de dosering van de trekkracht al erg goed. Hoe meer liervluchten je optrekt, hoe minder je moet nadenken en hoe meer het automatisme in het lierproces er in sluipt. Nog zo'n 3 dagen en het brevet is binnen.

 

Liermanopleiding1.jpg

 

DSC02065.jpg

Op de schoollier, klaar voor een volgende vlucht.

 

Nog enkele foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Opleiding%20tot%20lierman%20mei%202011/

 

HOME

 

 

Zondag 22 mei 2011.

JVG - noodparachute plooidag te Nieuwvliet.

Op de jaarlijkse JVG - plooidag, die uitzonderlijk op een zondag werd georganiseerd, konden de leden hun noodscherm gratis laten plooien.  Tussen 9.30 u en 17.00 u hebben we zo'n 15 noodschermen geplooid. Door de snoeiharde westenwind met pieken tot 26 kn konden er toch geen lieractiviteiten plaats vinden zodat Tom, Peter en Donald gelijk de nieuwe kunststof lierkabel konden monteren.

 DSC02093.jpg

Pieter en Johan leggen de volgende chute op de plooitafel.

DSC02108.jpg

Vele handen maken het werk licht!

DSC02113.jpg

De techneuten van JVG.

 

Meer fotoookes:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Plooidag%20mei%202011/

 

HOME

 

 

Pinksterzondag 12 juni 2011.

Eindelijk opnieuw een vliegvenster te Nieuwvliet.

 

Eindelijk…..na vele weekends met steeds erg veel wind, was er op deze Pinksterzondag een mooi vliegvenster voorspeld. Een wig van hoogdruk beïnvloedde het weer boven onze streken zodat de rust tussen de windgoden een beetje weerkeerde. In de vroege voormiddag zou het nog wat fel zijn, maar wat later tegen de middag moest de wind wat afzwakken. En zo gebeurde!  Henk en Francis waren ook present zodat de staalkabellier ook van stal werd gehaald. Er was een ZW richting voorspeld, maar de wind blies vooral uit een Z richting. De startplaats moest dan maar in de hoek achter de camping zodat de lierbaan perfect op de windrichting stond.
Peter op de lier en Antoon,  Jo,  Arnold, Claudia en ikzelf onder onze vleugel!
Super! In totaal zijn er om en bij de 30 vluchten gemaakt.
Ook Annick kwam wat grondoefeningen maken en heeft daarna ook nog een duovlucht meegevlogen. We hebben de dag afgesloten op het terras met een frisse pint!

DSC02417.jpg

Peter op de lier.

DSC02406.jpg

Ik wacht nog even op de kabel.

DSC02409.jpg

Go  Go  Go ....

DSC02411.jpg

Bijna geland.

DSC02366.jpg

Even wachten op de kabel voor een duovlucht.

DSC02367.jpg

Voorspanning op de kabel.

DSC02369.jpg

Go Go Go ...

DSC02375.jpg

In de landingsfase.

Waren ook aanwezig:

Toon,  Jo,  Claudia,  Arnold  en  Annick.

 

Voor de rest van de foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2012%20juni%202011/?start=all

 

HOME

 

 

Zondag 26 juni 2011.

Een leuke vliegdag te Nieuwvliet.

 

Er was opnieuw een vliegvenster voorspeld, en dat konden we onmogelijk laten voorbijgaan. Dus stond ik al voor 10 u de lier en de quad vol te tanken.  Bart Vdv kwam ook om de lier te bedienen en mij op weg te zetten voor dag twee van mijn lierman opleiding. De windvoorspelling was nogal veranderlijk. Eerst was er een zwakke ZW die nog zou afzwakken, doordraaien via Z en opnieuw zou aantrekken uit ZO tot O. En ja , dit klopte zowaar! Het gevolg was dat we in eerste instantie de lier over het terrein hebben rondgereden alvorens we de juiste lierbaan te pakken hadden.

Johan startklaar op de lange ZW baan.

Vervolgens de startplaats op de Z baan.

Bart eerst op de lier.


Gelijk ook wat gewerkt aan m'n opleiding tot lierman. Opnieuw 32 liervluchten erbij. Ik ben meer dan half weg.

Eens op de O - ZO baan ging het erg vlot vooruit.  Waren aanwezig:  Johan, Claudia, Ignace, Francis, Pieter, Arnold, Bart en ikke.

Toen in de namiddag de bewolking open brak en de zon volop begon te schijnen vormde de eerste thermiekbellen zich en werden er mooie vluchten gemaakt.

De dag hebben we afgesloten met een koele pint op het terras. In totaal waren er bijna 40 vluchten gemaakt.

 

Voor de rest van m'n fotookes...

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2026%20juni%202011/?start=all

 

HOME

 

 

Zaterdag 20 augustus 2011.

Een leuke zonnige vliegdag te Nieuwvliet.

 

E i n d e l i j k….. een vliegbare zaterdag op Vliegterrein Nieuwvliet. Na vele weken van kommer en kwel waren de weergoden ons nog eens bijzonder gunstig gezind.
Ik was reeds om 9.00 u op het terrein en de windzak wees al de lange ZW lierbaan aan.

Na de lieren te hebben volgetankt en de brandstofvoorraad opnieuw te hebben aangevuld, was Bart ook al aangekomen, wat later gevolgd door Pieter die grootse plannen had met zijn duo vleugel.
De lier achteraan op het terrein geplaatst en we waren vertrokken voor een zonnige lierdag.
Naar mate de dag vorderde kwamen er steeds meer piloten genieten van deze leuke vliegdag.

In totaal hebben we 45 vluchten kunnen optekenen waaronder 11 duovluchten.
Pas omstreeks 16 u kwam de zeebries opzetten en hebben we de lier nog op de N - NW baan gezet.Onder mijn Airwave Sport4

 

De landingsfase in 5 foto's.

 

 

Voor de rest van m'n foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2020%20aug%202011/?start=all

 

HOME

 

Zaterdag 27 augustus 2011.

JVG - BBQ te Nieuwvliet.

 

De samenwerking met Zephyros,  de god van de westenwind verliep alles behalve vlot, want tijdens het  weekend waarin we het JVG – clubkampioenschap organiseerde  blies hij met  een kracht van 4 à 5 bft over ons vliegterrein.

De wedstrijd moesten we dan wel noodgedwongen afgelasten, het  barbecuefestijn kon op zaterdagavond uiteraard wel doorgaan.

Nadat we het worstje, koteletje, de biefstuk en het kippebilletje hadden naar binnen gewerkt, kondigde onze voorzitter tijdens zijn speech nog aan, dat we in de maand oktober een nieuwe poging gaan ondernemen om de JVG - games met succes te laten doorgaan.
Hij hoopt om dan de verschillende troffeeën wel te kunnen uitreiken.

 
Voor nog enkele foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/JVG%20barbecue%202011/?albumview=slideshow

HOME

 

 

Zondag 16 oktober 2011.

Een leuke zonnige vliegdag te Nieuwvliet.

Om 10.30 op het terrein en de lier en Quad bijgetankt en klaar gemaakt. Wat later kwam Johan en ook Peter, onze lierman voor vandaag al aan en hebben we de lier achteraan op het lierveld geïnstalleerd. De wind zat immers nog Zuid zodat we de startplaats in het hoekje achter de camping moesten kiezen. Ik heb dan een vijftal vluchtjes gemaakt maar in de lucht droeg het eigenlijk niet zo goed. Ook Aernout was actief met de delta vliegschool. Wat later kwamen meerdere piloten ons vervoegen en hebben we nog een tijdje op de Z - baan kunnen vliegen. Het was immers wachten op de voorspelde lange ZW baan. Toen we onze startplaats wat later verplaatst hadden aan de kantine, draaide de wind vrij snel door naar West en moesten we eerst de lier verzetten. Omdat het dan erg goed droeg zijn er nog verschillende mooie vluchten gemaakt. De passagier die een cadeaubon had gekregen was erg blij om de omgeving eens van uit een ander perspectief te kunnen bewonderen. Bij het vallen van de avond waren de condities erg goed en heeft BartVdv nog enkele mooie vluchten  kunnen maken. Hij werd door peter afgezet op zo'n 270 m. Uiteraard hebben we de dag afgesloten met een verfrissende pint op het terras van Piet en Jetty.  

Vliegen tot zonsondergang.

 

Al m'n foto's op onderstaande link.

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2016%20oktober%202011/?albumview=slideshow

 

HOME