Zaterdag 17 maart 2012.

Eerste vliegdag aan de lier te Nieuwvliet.

 

De eerste lierdag te Nieuwvliet.
De weersvoorspellingen waren eerst nog wat onzeker. Vooral over de timing van de passage van het regenfront was er onduidelijkheid. Maar we hebben geluk gehad. Enkel op de middag zijn er enkele druppels uit gevallen, maar in principe was het de hele dag vliegbaar. Al trok na de middag de Z- wind wel wat harder aan.
Om 9:00 uur was ik al op het lierterrein om het materiaal gebruiksklaar te zetten. Wat later kwam Andy De Cuyper aan en kon de lier op het terrein. Omdat het al even was geleden dat Andy nog aan de lierkabel had gehangen, hebben we eerst enkele lage liervluchtjes gemaakt. Ideaal voor mij om de bediening van de staalkabellier terug wat gewoon te geraken. Daarna kon de lier achteraan op het terrein voor de eerste mooie ZW - vluchten op de lange lierbaan. Naar de middag toe trok de wind aan en focuste zich op de Z- baan. We hebben de startplaats dan verlegd in het hoekje achter de camping. Andy kon op mooie hoogten afkoppelen en omdat het zeer goed droeg, kon hij mooie vluchten maken. Zijn eerste liervluchten van dit jaar staan in zijn vliegboekje!
Na de koffie heeft hij nog een vluchtje gemaakt maar daarna hebben we het liermateriaal opnieuw opgeborgen en nog meer dan een uur grondoefeningen gemaakt.


Andy in de landingsfase.

Ikke bezig met grondoefeningen.

De lier en de quad.

 

 

 

HOME

Weekend van 24 en 25 maart 2012.

Het eerste lenteweekend van 2012 en al meteen een succes. Hopelijk is de trend voor dit jaar nu gezet. Zaterdag hebben we om en bij de 25 vluchten gemaakt aan de lier. Serge, Johan, Bart en ikzelf konden volop genieten van het polderlandschap vanuit de lucht.

Laatste liervluchtjes aan het optrekken voor mijn Liermanbrevet.

Zondag zijn we pas na de middag in gang geschoten. Ik geloof dat het zomeruur daar wel iets mee te maken had. Eerst nog de benzine voorraad van de quad bijgevuld. En daarna de lier het veld op. Bart Vdv, Geert L, Rien DB, ikzelf en later ook Andy DC waren ook paraat. Eerst op de N- baan, maar later trok de zeebries harder aan, zodat we de lierbaan moesten verplaatsen op de kortere W – baan. De startcondities werden dan ook wat sportiever, maar omdat we nu mooi recht met de lierbaan in de wind stonden, konden we blijven vliegen. De drie Indische toeristen die speciaal vanuit Brugge naar ons lierterrein waren afgezakt, genoten met volle teugen van hun duovlucht. Door de mist waren de vergezichten wat minder, maar dat kon hun pret niet drukken. Ze waren erg tevreden en na afloop enkel maar “happy faces” !

In totaal hebben we op zondag 37 liervluchten gemaakt.
Uiteraard hebben we de dag afgesloten met een frisse pint!

Duovluchtje met Brent.

Wachten op de lierkabel.

GO..GO..GO...

 

Meer foto's op:


http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2024%20en%2025%20maart%202012/


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.301121179961188.69290.296169740456332&type=3
 


HOME

Reserve chute: Gooi -  en plooidag.

Zaterdag 31 maart 2012.

Voila, onze noodchutes zijn opnieuw gelucht en opgeplooid.
Zo'n 15 chutes in alle maten en kleuren passeerden onze plooitafels.

 

Meer foto's :

https://www.facebook.com/VliegverenigingJanVanGent#!/media/set/?set=a.304659762940663.70153.296169740456332&type=3

 

HOME

 

Zondag 13 mei 2012: Thermiekvliegen te Nieuwvliet.

 

Nadat moeder was gevierd, was het hoog tijd om richting Nieuwvliet te rijden, want er was na vele weken van kommer en kwel op de weerkaarten, nog eens een vliegbare dag voorspeld.
Toen ik iets na het middaguur toekwam, was Bart al volop bezig met grondoefeningen. Ook de leerlingen van de school van Aernout waren actief bezig, t.t.z. op het terras in het zonnetje, met hun middaglunch.
De lier startte vrij vlug, maar de quad had na al die weken van stilstand er duidelijk nog geen zin in. Nadat we zijn bougie eerst hadden vertroeteld, draaide hij opnieuw als nieuw.
De wind had zich ondertussen WNW gedraaid zodat we in het baantje mooi recht op de wind gepositioneerd stonden. De fun kon beginnen. Nadat eerst Bart enkele vluchten had gemaakt, had ik mijn materiaal ook klaar gemaakt. Mijn eerste vlucht en al direct door Bart in een bel afgezet. Het was thermisch boven het lierterrein zodat ik al direct meer dan een kwartier kon boven blijven.
Ook tijdens de volgende vluchten was er thermische activiteit boven het terrein zodat we steeds mooie vluchten konden maken.
Rond 17 u zijn we ermee gestopt en hebben de dag nog afgesloten met een frisse pint in het zonnetje op het terras van Piet en Jetty!

Thermieken boven het lierterrein. 

 

Voor de foto's:

https://www.facebook.com/VliegverenigingJanVanGent

 

 

O.H.Hemelvaartdag 17 mei 2012.

Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

 

Iets na 9 u aangekomen op het vliegterein. Nadat ik de lier en de quad had bijgetankt, kwam Bart VdV ook toe op het terrein. Eerst hebben we het mes van het kapsysteem van de lier nog gedemonteerd en aangeslepen, want de staalkabel was niet helemaal volledig doorgekapt tijdens de kaptest. Ook Johan G. kwam wat later toe, zodat we met het lieren konden beginnen. De wind wou eerst maar geen richting aanhouden, zodat ik de lier tot 3 x toe heb moeten verplaatsen. Maar wat later hield hij toch de ZO richting aan zodat we toch konden vliegen. M'n laatste vlucht was de beste. Tussen het straatje en het ronde punt zat er stijging. Zonder vario heb ik toch nog wat kunnen boven blijven. We hebben nog een uurtje grondoefeningen gemaakt alvorens de dag af te sluiten met een drankje in de kantine.

Thermieken aan het ronde punt. 

Grondoefeningen om de dag mee af te sluiten.

 

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Weekend%20O%20H%20Hemelvaart%202012/

 

HOME

 

 

Zaterdag 19 mei 2012.

 Liervliegen te Nieuwvliet.

Eindelijk! Er was een Z-ZW voorspeld.....lange baan dus. Aangekomen op het vliegterrein hingen er nog wat grijze wolken in de lucht. Nadat al het materiaal klaar stond brak de bewolking open en deed de zon flink haar best. Toen Wilmert startklaar stond, arriveerde Francis als geroepen. Zo kon hij Wilmert onmiddellijk wegstarten. Naar mate de dag vorderde draaide de wind meer ZW en hadden we een perfecte lange baan. Na een achttal vluchten was daar plots het magic moment toen de zeebries véél te vroeg ging doorstoten. Francis was in de lucht en heeft er toch maar van kunnen profiteren. Ook Antoon was op het terrein aangekomen, maar we konden niet anders dan de lierbaan verplaatsten. In totaal hebben we 18 vluchten kunnen maken, maar zijn vrij vroeg gestopt omdat er weinig of geen stijging meer in de lucht was, niettegenstaande de mooie hoogte die bereikt werden op de lange WZW baan. De wind draaide ook nog meer NW zodat het te cross en moeilijk werd om nog "normaal" te kunnen starten.

Vandaag mochten we ook deltist en toppiloot Jochen Zeischka op ons vliegterrein begroeten. Jochen is "2010 & 2011 Belgian Hang Gliding Champion" en beste Belg op de World ranking.  Met dank aan Jan Stael om hem in enkele trappen hoog op te lieren.
 

Ikke startklaar.

GoGoGo...

Landing bij de lier.

Veilig geland.

Op de lier.

 

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Weekend%20O%20H%20Hemelvaart%202012/

Of ook op:

https://www.facebook.com/VliegverenigingJanVanGent

 

HOME

 

Dinsdag 26 juni 2012: Avondvluchten aan de lier.

De weergoden waren ons al een tijdje ongunstig gezind tijdens de weekends, met steeds veel wind en regen. Het alternatief: Liervliegen tijdens de werkweek. Er was een mooi vliegvenster voorspeld en daarvan hebben we gebruik gemaakt. Met een tiental JVG leden hebben we er een mooie vliegavond van gemaakt.

Groepsfoto.

 

Voor al de andere foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Liervliegen%20op%20dinsdag%2026%20juni%202012

 

HOME

 

 

Zaterdag 7 juli 2012

 Een leuke namiddag aan de lier.

Wegens de wat hardere windvoorspelling in de ochtend was ik pas na het middageten richting vliegterrein Nieuwvliet vertrokken. Aangekomen op het terrein was er een al heel wat vliegactiviteit. De twee scholen, Randonaero met de delta's en Coolvision voor de paragliders elk met een lier en ook nog de clublier met Donald achter de hendels, ze waren al in volle actie. Eindelijk waren de condities gunstig en ben ik erin geslaagd om met de rolstoel een oefen- en testvluchtje te maken. Daarna nog twee mooie duovluchten gevlogen en om de dag te eindigen met Luk van Coolvision nog eens als passagier mee de lucht in.  Super!

Startklaar met de duo voor een eerste testvlucht met de rolwagen.

Hopla, weg ermee...

Nog een duovlucht....

De dag afgesloten als passagier onder de duo van Luk Van Sand (Coolvision)

Leuk filmpje Coolvision.

http://www.youtube.com/watch?v=L6tD-zf4JoQ

Voor al de andere foto's:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%207%20juli%202012/

 

HOME

 

Maandag 9 juli 2012

 Avondvluchten met de rolstoel.

 

Toen ik gisteren na het werk m’n e-mail doornam, kwam ik volgende berichtje tegen:  Vanavond ziet het er niet slecht uit !!..  Ik ben er zeer waarschijnlijk met 2 leerlingen voor grondoefeningen !Duo vluchtje met karretje ?? Groeten, Luk.

Direct de verwachtingen eens bekeken en wat telefoontjes gedaan. De voorspellingen gaven opklaringen boven het vliegterrein en pas  rond 20 u zou de krachtige wind wat vallen. De rest van de weersverwachtingen voor deze week zagen er gewoonweg slecht uit, dus deze kans moesten we grijpen. Direct materiaal in de wagen en richting Nieuwvliet. Omstreeks 18 u was ik al aan het terrein, maar de wind blies er nog snoeihard, zodat er nog tijd was voor een bezoekje aan het strand.

Op het terras van Piet zat Luk met zijn leerlingen ook te wachten. De harde wind gaf ons nog tijd voor nog een extra rondje. Het was in het zonnetje best aangenaam. Wat later arriveerde Peter, onze lierman voor vanavond en ook nog Francis en Bart DV.

We hebben samen eerst nog de dyneema kabel van onze schoollier omgedraaid op de trommel gestoken en dan kon het lieren beginnen. De wind was voldoende verzwakt. Francis en Bart hingen al snel op een mooie hoogte boven het vliegterrein. Ik heb met m’n tandem en de rolstoel drie mooie educatieve vluchten kunnen maken. Het gaat al prima. Start, vlucht en landing verliepen vlekkeloos. Het ontkoppelen boven de lier moet nog verbeteren. Maar  we hebben veel geleerd. Ook Luk zijn leerlingen maakten al enkele lage opleidingsvluchtjes.

Tegen sunset kregen we nog bezoek van een Duits koppel die per se ook nog eens een vlucht aan de lier wilden maken. Luk heeft dat met zijn grote biplace voortreffelijk gedaan! Het was  ondertussen al donker geworden toen we al ons materiaal inpakten en er met z’n allen nog ene hebben op geklonken! Super!

Bijna startklaar met de rolwagen.

Met de rolkar boven het vliegterrein. 

Mooie start.

Op weg naar een mooie hoogte.

Mooie landing.

Zonsondergang.

 

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%209%20juli%202012/

Een filmpje van de duovlucht met de rolwagen.

http://www.youtube.com/watch?v=67a-QQaFo68

 

HOME

 

Zaterdag 21 juli 2012

 Vliegen aan de lier en opleiding met Coolvision.

Volgens de windvoorspellingen zou de bries in de namiddag steviger aantrekken. Het was dus belangrijk om op tijd aan te vangen met de lieractiviteiten. Om 10 u stond het liermateriaal al klaar zodat ik op de lange baan al een leuk vluchtje kon maken met mijn solo scherm. Peter zat op de lier. Ook Jo was paraat om enkele vluchtjes te komen maken. Rond 11 u had ik afgesproken met de tandempassagiers die hun cadeaubon kwamen verzilveren. Blije gezichten na de landing. Boven de Boerenhoeve droeg het erg goed zodat de passagiers wat langer konden genieten van de vergezichten, want de lucht was kristalhelder. Coolvision was met de leerlingen op het terrein ook actief. Kort na de middag kwam ook Toon nog enkele vluchtjes maken, maar de beste condities waren dan al voorbij. De lierbaan moest op de Noord baan worden verhuist en boven het vliegterrein verdwenen de wolkenformaties als sneeuw voor de zon zodat enkel een blauwe hemel over bleef. De wind draaide in de namiddag door naar NW en stak nog een tandje bij. Tijd voor een pauze. In de vooravond viel de wind zodat de leerlingen nog verschillende eerste, lage vluchtjes konden maken.

Klaarmaken van de tandempassagier.

Toon in de landingsfase.

De eerste lage liervluchtjes voor de leerlingen.

Op de lier.

 

 

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%2021%20juli%202012/

 

HOME

 

Maandag 23 juli 2012

 Opleidingsvluchten aan de lier.

Vandaag 23 opleidingsvluchten met onze JVG lier opgetrokken.

 

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%20maandag%2023%20juli%202012/

 

HOME

Donderdag 26 juli 2012

 Avondvluchten aan de lier te Nieuwvliet.

De weersvoorspellingen gaven een mooie NO bries, dus lange baan op vliegterrein Nieuwvliet. Rond 18 u waren we op het vliegterrein waar Arnold, Peter en Rogier al waren aangekomen en het vliegmateriaal aan het klaarzetten waren. Opnieuw konden we allemaal enkele mooie avondvluchten maken.

Startklaar.

Go Go Go...

Ontkoppelen rond de 300 m.

Veilig geland.

Klaar voor een duovlucht.

Mooie lange baan.

In de landingsfase.

Vliegen tot sunset.

 

 

Al de andere foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%20Do%2026%20juli%202012/#!cpZZ1QQtppZZ28

 

HOME

 

Zaterdag 18 augustus 2012

 Vliegen aan de lier te Nieuwvliet.

Er was een sterke ZO wind voorspeld die na de middag zou afzwakken en meer naar Z zou draaien. Toen ik omstreeks 13 u op het lierterrein aankwam was het nog steeds strak ZO, maar tegen dat het materiaal klaar was gezet was de windkracht voldoende afgezwakt om de lieractiviteiten aan te vatten. Korte, maar leuke vluchtjes tot rond 16 u de wind meer en meer Z draaide en ik de lier aan de beek kon neerzetten. En dan .... plotseling ... Magic moment. Ik denk dat het ondertussen al 16:30 u was dat de koele zeebries doorstak over het lierterrein. Geert VI was nog net gestart en hing aan de kabel. Hij kon op de golf van warme lucht die door de zeebries ontstond klimmen tot een mooie hoogte en een lange vlucht maken. Super! Na een korte break waarbij de droge kelen even werden gesmeerd op het zomerzonnige terras van Piet en Jetty, hebben we ons op de NW - zeebries lierbaan geïnstalleerd waarbij we nog verschillende toffe vluchtjes konden maken. De dag heb ik afgesloten met het vliegen van enkele duovluchten met toeristen. Happy faces na de landing!

Deltavliegschool in actie op het lierterrein.

HOME

 

Donderdag 23 augustus 2012

 Avondvluchten aan de lier te Nieuwvliet.

De weersvoorspellingen voor het volgende weekend zagen er niet zo goed uit zodat we nog maar eens op de afspraak waren voor een mooie zomeravond op het vliegterrein te Nieuwvliet.   Rond 18 u heb ik Andy als eerste de lucht in getrokken. De bries stond toen nog NW, maar wat hoger in de lucht toch al meer uit N.  Ook Vliegschool Randonearo was actief met enkele leerlingen.

Zowat een uurtje later draaide de wind meer naar het noorden, zodat ik de lier achter de camping kon installeren en we al wat meer hoogte konden pakken.

Nadat Peter mij op de lier kwam aflossen, heb ik zelf ook nog wat genoten in de lucht. Hoe later op de avond, des te beter het droeg zodat we mooie vluchten konden maken. De lucht was helder en de kleuren van het polderlandschap veelzijdig,  mooi en intens.  De jarige passagier van mijn duovlucht genoot er met volle teugen van zodat ik hem nog voor een tweede vlucht heb meegenomen. Een uniek verjaardagscadeau, en de hele familie was dan ook erg tevreden. Na de landing enkel maar lachende gezichten. Ik denk dat Jeroen de laatste vlucht van de avond heeft gevlogen. Het was dan al zowat een kwartier over negen. Natuurlijk hebben we de mooie vliegavond afgesloten met enkele frisse pinten, samen met de hele bende.

Vliegen tot sunset.

 

HOME

 

Zaterdag 1 september 2012

 Thermiekvliegen te Nieuwvliet.

De dag begonnen met de bevoorrading van de brandstof op pijl te houden. Er waren nog geen piloten aanwezig. Toen Tom aankwam hebben we eerst nog wat werkjes aan het materiaal opgeknapt en héél onze hoek in de schuur opgekuist en enkele kasten bijgeplaatst. Van zodra Peter was aangekomen konden we op de lange ZW baan van start gaan. Ook Geert VI kwam ons nog vervoegen.De wind draaide wat meer W en verminderde zodat we onze lierbaan konden verlengen.De condities in de lucht verbeterde zienderogen, zodat er mooie lange vluchten werden gemaakt. Tom maakte zelfs een vlucht van een half uur, gevolgd door Claudia en Geert. In de late namiddag kwam ook nog Rogier en Luc ons vervoegen en konden nog verschillende mooie vluchten maken.

In de startfase. 

 

Foto's:    https://www.facebook.com/VliegverenigingJanVanGent

 

HOME

  

 

Donderdag 6 september 2012

 Avondvliegen aan de lier te Nieuwvliet.

Vliegen tot sunset.

De startplaats met lierbaan van 1050 m.

 

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%20do%206%20sptember%202012/

 

HOME

 

Zaterdag 8 september 2012

 Aan de lier Nieuwvliet.

Na wat file leed iets later dan gepland op het vliegterrein geraakt. De zeebries was al paraat zodat we onmiddellijk op de NW baan konden starten. Het ging erg vlot en door de strakke zeebries kon er toch nog op een mooie hoogte worden losgekoppeld.
Vanaf 18 u draaide de wind meer N en kon er gevlogen worden op de langere N - baan.
De avond hebben we afgesloten op de lange NO - Baan, met twee lieren naast elkaar aan de kantine, zodat we maar één keer met de quad de beide kabels moesten ophalen voor telkens twee vluchten. Voor herhaling vatbaar.
In totaal heb ik 44 vluchten opgetrokken.  Ik heb de laatste vlucht gemaakt en de dag net voor zonsondergang afgesloten met nog een laatste duovlucht. Tof.
Hingen aan onze lierkabel... Andy, Wilmert, Roland, Thierry, Johan, Arnold, Peter en ikzelf.  

Twee lieren op de lange baan.

 

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%20zaterdag%208%20september%202012/

 

HOME

 

Zondag 7 oktober 2012

 Een zonnige herfstdag te Nieuwvliet.

Nu het jaar naar zijn einde loopt, en het gure, natte herfstweer ons stilaan begint te teisteren, moeten we ieder vliegbare dag aangrijpen en er volop van genieten. En dat is wat we vandaag ook hebben gedaan. Na het optrekken van nevel en mist was de zon volop van de partij en de N wind was nog eens vliegbaar. Bij aanvang wou de wind nog niet precies kiezen, NO of N, maar dat hebben we mooi opgelost door twee lieren op het veld te zetten. De kunststofkabellier op de lange NO baan en de staalkabellier achter de camping op de N baan. Ik heb nog even moeten pendelen tussen beide, tot de invloed van de zeebries zich liet gelden en we enkel nog op de N baan konden vliegen. Toen ging het vlot zodat Bart en ikzelf zo'n 35 vluchten hebben kunnen optrekken.
Zijn gespot aan de lierkabel:  Bart, Andy, Geert, Johan, Michel, Francis en ikzelf.
De dag heb ik nog afgesloten met en leuke duovlucht.

Veilig geland.

Klaar voor een duovlucht.

Kristalheldere vergezichten.

 

Meer foto's op

http://s587.photobucket.com/albums/ss318/Jan-Bernaerts/Nieuwvliet%20zondag%207%20oktober%202012/

 

HOME

 

Zaterdag 20 oktober 2012

 Recyclage BVVF monitoren te Nieuwvliet.

Voor het eerst werd op zaterdag een Recyclagedag voor een 25 tal BVVF parapente monitoren. Zij schaafden er hun methodiek bij in de oefening: Tangage, Roulie, dynamische bocht en Ass.sluiting. De bedoeling was om de methodiek in alle scholen gelijk te trekken.  Er zijn tijdens de workshops veel tips en ideeën naar boven gekomen naar een nieuw vliegboekje, verplichte oefeningen en iedereen is er over eens dat er een verplichte mini SIV moet komen om het brevet Piloot te halen. ( oefeningen Ass.sluiting, frontstall en autorotatie bv)

Ik heb een totaal van 56 vluchten in het logboek genoteerd. Heel de dag op de lier, dus veel foto's heb ik niet genomen. In de voormiddag zijn we gestart op een W - ZW baan met een pittig windje waardoor het flink steeg aan de kabel, tot een stuk boven de 300 m. Tegen de middag draaide de wind meer W-NW maar zwakte ook geleidelijk af. Na de kippensoep en de broodjes was de wind haast weggevallen en helemaal NO gedraaid. Dus het eerste werk was om de lierbaan 180° om te draaien. En daarna ging het vooruit. Tot de regen rond een uur of 5 ons dwong om er mee te stoppen. Maar achteraf tijdens de barbecue alleen maar positieve reacties. Super!

Parapente aan de lierkabel.

 

HOME