Lieren te Bygland  - Noorwegen.

 

Pay-out Liervliegen van 23/ 07 tot 25/07/2019.

GamaVeka 2019.

 

Zoals ieder jaar plannen we steeds voor de laatste week van juli een vliegweek in het zuiden van Frankrijk. Maar voor dit jaar had ik andere plannen gemaakt. Vorig jaar heb ik tijdens mijn jaarlijkse vliegweek in Tenerife een piloot ontmoet uit Noorwegen waarmee ik over het liervliegen aan de praat ben geraak. Uiteindelijk werd ik zowat uitgenodigd om tijdens het Gamaveka Extreme evenement eens langs te komen, dat jaarlijks in Bygland wordt georganiseerd.  Ik had voor vertrek nog even het weerbericht bekeken en de weergoden leken bijzonder goed vliegweer te hebben gereserveerd.

Ik was op zondag rustig aan vertrokken met de wagen en zonder veel oponthoud door Nederland en Duitsland tot net voor de grens met Denemarken gereden. Na de nachtrust ben ik dan verder gereden tot aan de haven te Hirtshals. Ik had nog erg veel tijd alvorens in te schepen op de ferry, zodat ik nog wat de toerist kon uithangen. Het was nog grijs met regen, maar vanaf dinsdag zou daar verandering in komen.

Bezoek aan de vuurtoren.

Na een drietal uren durende oversteek kom je dan aan in de haven van Kristiansand, waarna ik de resterende 122 km tot in Bygland via de route 9 kon afrijden. Onderweg enkele stops gemaakt om mooie, idyllische foto's te maken.   

Onderweg langs de fjorden.

Toen ik in Bygland aankwam was het nog vroeg, maar waren de eerste piloten al in de lucht. Het was de laatste dag van een SIV stage en door het slechte weer van de voorbije dagen had de groep nog niet veel gevlogen. Het was pas in de vooravond dat ik dan m'n eerste vlucht achter de boot kon maken.

 

Onderweg achter de boot met pay-out lier. 

Op woensdag was het prachtig weer en heb ik in de voormiddag opnieuw een vlucht kunnen maken. Na de middag trok de wind aan tot een niveau dat er niet te starten viel.  Mijn plan was om 's avonds nog een tweede vlucht van de dag te maken, maar ik was wat laat want er waren nog te veel piloten voor mij op de lijst.

Grondoefeningen tijdens harde namiddagwind. 

 

Meevaren op de boot met de lier. 

 

De hydraulische lier op de boot. 

 Donderdag was mijn laatste vliegdag en heb ik twee vluchten gemaakt. Eerst een ochtendvlucht en dan nog een namiddagvlucht.

Startfase.

De boot volgen.

 

Op een hoogte van zo'n 1200 m klaar om te ontkoppelen.

Naar het landingsterrein.

Vrijdag was opnieuw een reisdag en heb ik omstreeks 8u de ferry genomen voor de drie uur durende oversteek naar Denemarken. Na vrij vlot verkeer, met uitzondering aan de "Baustellen" te Hamburg, ben ik omstreeks 23 u veilig thuis aangekomen.

Het liervliegen achter een boot was iets dat al erg lang op mijn To Do lijst stond. Het was een geweldige ervaring in een ongelooflijk mooi landschap. Wie weet.... ga ik volgend jaar nog wel eens terug ! Misschien gecombineerd met enkele toeristische trekpleisters, want Noorwegen is een prachtig land met erg mooie natuurlandschappen. 

 

 

Al mijn foto's kan je bekijken op:

https://photos.app.goo.gl/6r1e7NoCdcKEtj2A8

 

De link naar de filmpjes:

Filmpje eerste vlucht.

Filmpje tweede vlucht.

Filmpje derde vlucht

Filmpje vierde vlucht

 

   

HOME