Organyŗ:  vliegen in de Spaanse PyreneeŽn.

 

Vliegweek van 26 juli tot 2 augustus 2014.

Organyŗ en de Magic Mountain.

Vrijdag ben ik ochtend vertrokken richting Organyŗ om er een weekje te vliegen vanaf de Magic Mountain. In Parijs ging heel  het tijdschema al flink in de war, want er was 2 uur langer nodig alvorens ik er voorbij was. Daarna nog tussen Limoges en Toulouse hevige regen en onweer waardoor ik nog een uur vertraging opliep. Uiteindelijk omstreeks 23 u aangekomen op de camping te Organyŗ.

Zaterdag in de voormiddag was Roland ook toegekomen. De hele dag was er weinig of geen wind, zodat enkel de scholen vlogen. Pas in de vooravond zijn we naar de startplaats gereden. Er stond een erg lichte bries. Ik ben er gestart voor mín eerste vlucht met de BGD Ė Tala. De start ging goed niettegenstaande de zwakke startwind. Eens in de lucht was het genieten. Het scherm vliegt fantastisch.  In geen tijd zat ik aan de antennes op de top de de Magic Mountain. Pas na 2u 35 min ben ik geland naast de camping, voldaan na een mooie lange en hoge vlucht waarbij ik het nieuwe scherm stap na stap wat heb leren kennen. Oren getrokken, versneller getest. Het scherm stuurt zo precies. In thermiek wil het scherm alleen maar stijgen. Wel  een verschil met mín Sport 4. Het is dan ook een andere categorie van vleugel maar ik was echt tevreden met het gevoel na de eerste lange vlucht.

Roland en Bart.

 

Zondag  27 juli 2014: In de voormiddag even een kijkje gaan nemen op de wekelijkse zondagmarkt.  Na het middagmaal nog wat siŽsta gehouden, want het was gloeiend heet in de brandende zon. Slechts enkele acro piloten hingen in de namiddag in de lucht voor hun dagelijkse oefensessies. Pas  in de vooravond zijn we richting startplaats gereden. De condities op de startplaats waren prima met een mooi startbriesje. Nadat de tandems en acroís vertrokken waren, konden we ons klaar maken voor een vlucht van uiteindelijk iets meer dan 2 u. Na de start ga je in ťťn  stijgvlucht tot boven de antennes waarna je de hele vallei kan afvliegen. Toen de zon nog maar net boven de berg uitscheen, ben ik richting landingsterrein gevlogen en geland naast de camping.

Nadering van  het landingsterrein naast de camping.

 

Maandag 28 juli 2014:  Voor vandaag was er regen en onweer voorspeld. Toen we ís morgens opstonden was het al bewolkt. In de loop van de voormiddag kwamen de dreigende wolken vanuit het noorden aangewaaid en heeft het hier stevig geregend en geonweerd.  Na de middag en ís avonds verbeterde het wel maar de noorden wind was te sterk zodat er niet gevlogen kon worden.

Dinsdag 29 juli 2014: Vanochtend scheen de zon opnieuw hier volop, maar de noordenwind was nog veel te sterk. Tegen de avond stak hij zelfs nog een tandje bij. We zijn in de namiddag van deze zonovergoten dag gaan hiken en het 3,6 km Narieda wandelpad beklommen. Er zaten onderweg pittige klimstukken bij maar we hebben het hoogteverschil van 630 m toch kunnen overbruggen.

Ikke op de top van de Narieda.

 

Woensdag 30 juli 2014:  De voorspelling voor vandaag was terug normaal. Dat betekend in de ochtend een licht briesje uit noordelijke richting en in de loop van de voormiddag draait de wind dan zuid, zodat er op the Magic Mountain gevlogen kan worden. Om 12 u stonden we al op de startplaats voor uiteindelijk een middagvlucht van 1u06 min. De condities waren thermisch maar het was eigenlijk nog goed te doen. Tegen de helling steeg het wel maar er waren ook wel zones met zink. Op de landing stond een flinke bries en het was actief sturen bij de nadering ervan.  In de vooravond zijn we opnieuw naar boven gereden en  hebben we er opnieuw 2u 15 min airtime aan toegevoegd met de gebruikelijke landing naast de camping.

 

De startplaats 

 

Donderdag 31 juli 2014: Het duurde tot kort na de middag alvorens de condities op de startplaats vliegbaar werden, maar dan werden de condities ook vlug stevig waardoor het goed omhoog ging en ik na 40 min in de vallei ben gaan landen op het terrein van de plaatselijke school, waar de laminaire wind al flink was aangetrokken. Sí Avonds zijn we om 18 u naar de startplaats gegaan voor opnieuw een mooie avondvlucht van 2 u 35 min. Deze keer had ik mijn vliegoveral  aangetrokken zodat ik de koude lucht boven de antennes beter kon trotseren. De landing zoals gebruikelijk naast de camping.

Ikke onder de BGD - Tala.

Tot boven de antennes. 

 

De vooruitzichten voor vrijdag en zaterdag waren wat minder gunstig , zodat we hebben besloten om te vertrekken en het drukke reisverkeer voor te blijven.

 In totaal weeral 8 uur airtime bij in het boekje.

Organyŗ en de Magic MountainÖ.. het blijft een prachtige vliegplaats.

Meer foto's op:

http://s587.photobucket.com/user/Jan-Bernaerts/library/Organya%20Juli%202014?sort=3&page=1 

 Filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=9XYZJkliEsY

HOME