Vliegweek   te  Tenerife.

 

Van 16/11 tot 24/11/2013.

Para42 - Tenerife.

Zaterdag 16 november '13:

Na heel wat weken grijsgrauw herfstweer, keek ik echt wel uit naar m’n  jaarlijkse week Tenerife in november. En vanochtend was het zo ver. Om 6:15 u ging de boeiing van Jetairfly vanaf de luchthaven te Zaventem door de grijze wolken en klom naar 11000 m kruishoogte. Ruim vier uur later kwam de Pico del Teide in zicht en zette de piloot de landing in.

In het hotel Fonda Central aangekomen, waar ik nu al voor de vijfde keer verbleef, heb ik de bagage snel naar m’n kamer gebracht want het was vliegweer, zodat we direct naar de startplaats vertrokken. Het plan was eerst een vlucht te Jama, maar de wind stond er al 90° cross , zodat we direct zijn doorgereden naar Ifonche. Daar waren de condities wel prima, zodat ik er een mooie vlucht van iets meer dan een uur kon maken waarbij m’n vario  toch een + 4,5 m/s had opgetekend. Na de lunch zijn we naar de startplaats Taucho gereden, maar er mocht niemand meer starten, omdat de helikopter een gecrashte Franse piloot van de helling moest halen. Dat heeft daar uren geduurd, zodat we uiteindelijk met de bus terug naar beneden moesten rijden. Maar al bij al een leuke eerste dag, met in het zonnetje heerlijke temperaturen.

Startplaats Ifonche.

Op zondag zijn we in de voormiddag opnieuw eerst naar Jama gereden, maar nu was er helemaal geen wind, zodat we na een tijdje wachten opnieuw naar Ifonche moesten uitwijken. Daar stond er al een strakke bries. Het was ook meer bewolkt, waardoor de zon haar werk niet kon doen. Ik heb er een vlucht van 35 min kunnen maken. Na de Bocadillo polo Especial, zijn we nog twee keer naar Taucho gereden om er leuke avondvluchten te maken.

Landing Fañabe.

Startplaats Taucho.

Maandag zou Henry ons zoals naar gewoonte om 10:30 u aan het hotel oppikken, maar er was iets tussen gekomen, zodat het meer dan een uur later was. Hierdoor misten we onze ochtendvlucht van Ifonche of Taucho. Het plan was om naar het uiterste punt in het noorden te rijden, om er te vliegen vanaf de soarsite te Taganana. De voorspellingen gaven wel een erg harde wind. Na de briefing aan de landing hebben we eerst nog geluncht, want de witte schaapjes waren nog talrijk aanwezig op de zee.  Op de start aangekomen stond er een stevige bries. Twee piloten met een snel scherm konden starten maar gingen recht omhoog  aan 2 m/s met erg weinig voorwaartse snelheid.  We hebben nog bijna 2 uur gewacht, maar de bries trok bij momenten nog meer aan en het was erg vlagerig, waardoor niemand kon nog starten. Ondanks dat ik niet kon vliegen was het toch een leuke dag, omdat het de eerste keer was dat ik het noordelijkste punt van het eiland nu ook eens heb bezocht.

Startplaats Taganana.

Dinsdag 19 november '13:

Vandaag was het Taucho dag met op de middag een mooie, hoge lange vlucht met landing op het strand. Net voor de startplaats zat de huisthermiek al te wachten om mij de lift naar de wolken toe te geven. En het ging vooruit.

Startplaats Taucho.

Na de lunch hebben we nog opnieuw twee vluchten kunnen maken, waarbij dat de laatste met een landing precies bij de zonsondergang was.

 

In het midden de startplaats.

Woensdag  20 november '13:

Vanochtend was het plan om voor onze ochtendvlucht eerst naar Ifonche te gaan, maar onderweg zijn we teruggekeerd omdat de wind helemaal niet gunstig zat. Dan maar naar Taucho gereden waar we een hele tijd hebben geparawait.  Vervolgens opnieuw naar  Ifonche en daar waren de condities nu super. Ik heb er een hele mooie vlucht tot onder en in de wolken gemaakt van zo'n handerhald uur met landing op het grote landingterrein van Fañabe.  Direct gepakt en terug naar boven voor onze avondvlucht vanaf Ifonche. De tandems waren nog even aan het wachten op een mooie bries, maar eens ze vertrokken waren kon ik starten in mooie condities. Bij het uitvliegen naar de “four fingers” ging het al flink omhoog zodat ik tegen zonsondergang gemakkelijk het strand kon halen voor de landing.

Wat eerst een hopeloze vliegdag leek te worden is dan nog uitgedraaid in een superdag met twee mooie vluchten in perfecte condities.

 

 

Donderdag 21 november '13:

Afspraak om 10:30 u voor het hotel. Vanaf daar even tot aan de landing gereden voor een korte briefing aan de nieuw toegekomen piloten. Daarna ging het naar Taucho voor een eerste vlucht. Op de start waren de condities erg zwak maar na wat wachten ben ik toch maar vertrokken. Vandaag was er tegen de helling weinig activiteit en je moest verder uitvliegen om mogelijk wat lift te vinden. Ik was al richting landingsterrein gevlogen zonder al wat thermiek te zijn tegen gekomen, toen de vario plots wat van zich liet horen. Ik was al bijna aan de autoweg waar ik een kleine bel kon pakken. Het was eerst wat werken om er mooi in te geraken, maar dan begon ik door te hebben waar ze zat. Ik denk dat ik meer dan 800 m ben omhoog gedraaid tot tegen en in de wolken op zo’n 1250 m. Verder naar de berg toe kon ik niet , want daar hingen de wolken nog lager zodat ik eronder ben gebleven en wat heb rondgevlogen. De landing op het stand was een zalige afsluiter van een mooie vlucht.

 

De landing aan het strand.

 

Vliegen over de resorts.

 

 Vrijdag 22 november '13:

Vanochtend was de afspraak al om 8 u voor het hotel want de vlucht van Izaña stond op het programma.  Toen we aankwamen op de startplaats waren er al erg veel piloten zich aan het klaarmaken op de start richting Guimar. Er stond een mooie bries. Maar we zijn wat verder doorgerede naar de startplaats richting Puerto Cruz. Je zat daar uit de wind en kon er starten  met nul wind. Een tandempiloot die al klaar lag kon nog net starten alvorens de rugwind aantrok. We hebben nog een hele tijd moeten wachten tot de eerste wolkjes zich begonnen te vormen en een lichte bries begon aan te trekken.  Verhuizen naar de startplaats richting Guimar was geen optie meer want de wind was daar al te sterk aangetrokken.  Maar het was het wachten waart want het was een erg mooie vlucht . Je start op 2300 m en land tegen het strand. Na de lunch hebben we nog naar Guimar gereden, maar daar stond de wind verkeerd en in Fasnia, aan de witte kapel was er te weinig wind om er boven te kunnen blijven. Ik heb de dag afgesloten met een bezoek aan Johan Lieutenant , een oud JVG - piloot op rust die nu aan het strand van Playa de las Vistas in Los Christianos woont.

 

Pico del Teide.

Startplaats Izaña richting Puerto de la Cruz.

 

De eerste wolkjes vormen zich.

Bijna aangekomen aan het strand op zo'n 750 m hoogte.

De landing is tussen het zwembad en de oceaan.

Zicht op het landingsterrein.

Zonsondergang bij Playa de las Vistas.

 

Zaterdag 23 november '13:

Vandaag was het m’n laatste vliegdag. Om 10:30 u zijn we eerst vertrokken richting Jama voor een eerste voormiddagvlucht. De condities op de startplaats waren nog wel zwak, maar ik ben er toch als eerste vertrokken, zodat ik zeker nog een vlucht op deze laatste dag van m’n vliegweek had gemaakt. In de lucht was er nog niet veel beweging, zodat ik na wat krabben tegen de helling het landingsterrein ben aangevlogen. Er stond haast geen wind, zodat het makkelijk was om de cactussen te vermijden en mooi op het terrein te landen. Na de lunch was de wind meer naar het WNW gedraaid zodat we naar de andere zijde in het noorden van het eiland zijn gereden. In Mesa del Mar, een prachtige soarsite, hebben nog een mooie vlucht van bijna 2 uur gemaakt. De startplaats ligt nabij …. en de landing op het strand van …. Een prachtige afsluiter van de laatste vliegdag op Tenerife.

Startplaats. 

Meer dan 300 m hoge soarhelling  bij Mesa del Mar. 

De landing beneden aan het strand. 

 

Het was een prachtige vliegweek waar ik in totaal 14 vluchten kon maken.   Een mix van mooie lange thermiekvluchten afgewisseld met leuke ochtendvluchten en boterzachte avondvluchten. Super! En waarbij ik van enkele nieuwe vliegsites heb kunnen starten. Vooral de lange vlucht vanaf Izaña richting Puerto de la Cruz was leuk, zodat ik nu in de beide richtingen vanaf Izaña naar het strand heb gevlogen. Ook Taganana, het uiterste noordelijke punt van het eiland was de moeite waard om eens te bezoeken. En dan de afsluitende soarvlucht in Mesa del Mar was erg leuk. Maar ook de mooie vluchten vanaf Ifonche en Taucho met landing op het strand van La Calletta maakte van deze vliegweek een groot succes.

 

 Voor meer info:

 http://www.para42.com

of

https://www.facebook.com/pages/Paragliding-Holidays-Para42/127592757278727?fref=ts

 

Om al de foto's te bekijken, moet je op onderstaande link klikken:  

http://s587.photobucket.com/user/Jan-Bernaerts/library/Tenerife%20november%202013?sort=9&page=1

Veel kijkplezier!

 

 HOME